Interaktív

Az új hulladékgazdálkodási rendszer megismertetésére hoztuk létre ezt a fórumot. Ez egy interaktív felület, amelyen keresztül feltehetik kérdéseiket. A kérdésekre Hulladékgazdálkodási Információs Iroda vezetője fog válaszolni munkaidőben. Forduljanak hozzánk bizalommal, ha kérdésük lenne a fejlesztéssel kapcsolatban!

Az üdítős palackokat kupakkal kell a szelektív gyűjtőbe tenni?

Nem, a palackokról le kell szedni a kupakot, és azt külön kell beletenni az edényzetbe. Továbbá a műanyag flakonokat tisztán, kimosva és összetömörítve kell a gyűjtőedényzetbe rakni. A tömörítés egyszerűen elvégezhető, kétszer-háromszor rá kell lépni a flakonokra. 

Melyek a veszélyes hulladékok?

Ezt a legegyszerűbben példákon keresztül lehet megválaszolni. Háztartásokban képződött veszélyes hulladékok a következők: lejárt szavatosságú kozmetikai szerek, krémek (körömlakk és lemosó), lejárt festékek (pl. hajfesték, zománcfesték), kiürült, maradékkal szennyezett festékesdobozok. Különféle vegyszerek: WC illatosító, tűzhelytisztító, folttisztító, vízkőoldó, stb., lejárt szavatosságú növényvédőszer-maradékok, lejárt szavatosságú gyógyszerek, használt sütőzsír és étolaj, sérült higanyos lázmérő, beszáradt filctollak, kiürült nyomtatópatronok, elhasznált szárazelemek (gomb-, ceruza-, góliátelemek), hűtőgép, akkumulátor, az autó karbantartásából származó fáradt olaj, használt autógumi, villanykörte, fénycsövek, elektronikus berendezések, eszközök hulladékai. Szárazelemgyűjtővel már sok helyen találkozhatunk, pl. nagyobb boltokban, üzletekben, zöld és sárga színű hengerek, a többi veszélyes hulladékot pedig a félévente szervezett veszélyeshulladék-gyűjtés keretében, illetve a hulladékudvarban tudjuk leadni.

Hova tehetem az elromlott mosógépem?

A DC Dunakom Kft. minden hónap második szerdáján elektronikai hulladékgyűjtést szervez, ingyen házhoz mennek az elektromos berendezésért. Annyi a teendő, hogy az ügyfélszolgálatukon (75/310411) 7 óra és 15 óra között előre bejelenti nevét, címét, az elszállítandó hulladék fajtáját, és a megadott időpontban a ház elé kihelyezi hulladékát. Elszállítják még pl.: TV, hajszárító, számítógép, monitor, porszívó, hűtőgép, barkácsgép, tűzhely, mikrohullámú sütő, régi leselejtezett készülékek, telefon, lámpatestek, CD lejátszó, kamera, fényképezőgép, falióra, írógép, nyomtató, fax, klaviatúra, rádió, centrifuga, vasaló, konyhai robotgép, kávéfőző, fénymásoló, stb…

Miben fog különbözni az új hulladékgazdálkodási rendszer a régitől?

Jelenleg a hulladékgazdálkodási rendszer 27 db szelektív hulladékgyűjtő szigetből, 1 db hulladékgyűjtő udvarból és 1 db hulladéklerakóból áll. A projekt keretein belül a szelektív gyűjtési rendszer fejlesztése, egy korszerű hulladékkezelő központ és egy komposztáló telep kiépítése, valamint a hulladéklerakó kapacitásának bővítése történik meg. Új szelektív gyűjtési módszer, a házhoz menő szelektív gyűjtés kerül bevezetésre, valamint házi komposztálási rendszer kerül majd kialakításra. A műanyag, a papír és a fém hulladékok  esetében a szelektív gyűjtés elsődlegesen házhoz menő gyűjtéssel valósul meg úgy, hogy a jelenleg használt vegyes konténerek mellé ki lesznek helyezve a szelektív edényzetek, illetve családi házas övezetben zsákos megoldással. A szelektív gyűjtést a gyűjtőszigetes, illetve a házhoz menő szelektív gyűjtés mellett a hulladékudvaros begyűjtés is ki fogja egészíteni.

Tegye fel Ön is a kérdését!

[contact-form][contact-field label='Név' type='name' required='1'/][contact-field label='E-mail cím' type='email' required='1'/][contact-field label='Üzenet az Ügyfélszolgálati Irodának' type='textarea' required='1'/][/contact-form]